keramik
Skapa i lera
Den vanligaste leran krukmakare använder är vit, röd och brun lera. Keramik kan också kallas lergods och stengods. Lera kan du beställa från Cebex eller annan grossist. Du behöver bearbeta leran inifrån och ut, "varm" och formbar, i flera omgångar ska leran bankas och bearbetas och jämnas och slätas. Gör den jämn och fri från luftbubblor om den ska brännas. Bubblorna spricker och gör godset skört när den bränns, vilket kan orsaka sprickor, att det sprängs i bitar eller andra oönskade effekter. Vid större tyngre formationer måste leran urholkas och formas i ett tunt skikt för att kunna brännas.
![]() |
Exempel på fri formation av skulptur samt |
![]() |
Exempel på drejade och glaserade koppar |
Formgivning
Formgivning av lera är helt upp till fantasi och skaparförmåga! Du kanske har en bild du utgår ifrån, eller använder textil med mönster, mallar du förbereder i papper, för att foga ihop delar till en form eller skapa fritt ur fantasin. Gå upp i din kreativitet och experimentlusta! Blir du inte nöjd, börjar du helt enkelt om igen, tills du skapat den form du önskar.
Skulptur
Skulpturer skapar du med exempelvis genom klossar som du bygger upp stegvis med stycken av lera ovanpå varandra. Eller gör en grund formad i ståltråd som byggs på. Eller karva ur bitar ur en större lerklump. Om du vill karva ut ur ett stycke lera kan du behöva verktyg såsom ståltråd för att kapa och använda modellerande verktyg men köksknivar går alldeles utmärkt.
![]() |
skulptering ur ett stycke lera med fristående modell |
Dreja - skapa formationer
Efter bearbetning av leran kan du förbereda drejning. Utrustning för drejning brukar vara drejskiva med eller utan motor. Det finns även stående drejskivor du kan rotera för hand, sk kavalett.
Tekniken för drejning är som vilket hantverk som helst, innebär träning som vilken annan träning som helst. Viktigt är att ha stadig hand som kupning kring den roterande leran och inte alltför mycket vatten, men lagom, vilket används för att hålla leran mjuk och fuktig, inte drypande, då tappar den spänsten. Skulle du dränka den i vatten är det bara göra om proceduren med ny lera. Skär av formationen med ståltråd när du är nöjd.
Bränning av gods sker ofta i två steg. Först skröjbränner man för att stärka leran i en temperatur på ca 900-1000 grader. Sedan bränns leran en andra gång efter glasering. Glasering är både estetiskt och funktionellt, det skyddar mot nötning och daglig användning. Kolla upp färger på Lermakeriet eller Cebex t ex.