Fortsätt till huvudinnehåll

keramik

Skapa i lera

De vanligaste leran krukmakare använder är vit, röd och brun lera. Keramik kan också kallas lergods och stengods. Lera kan du beställa från Cebex eller annan grossist. Du behöver bearbeta leran inifrån och ut, "varm" och formbar, i flera omgångar ska leran bankas och bearbetas och jämnas och slätas. Gör den jämn och fri från luftbubblor om den ska brännas. Bubblorna spricker och gör godset skört när den bränns, vilket kan orsaka sprickor, att det sprängs i bitar eller andra oönskade effekter. Vid större tyngre formationer måste leran urholkas och formas i ett tunt skikt för att öht kunna brännas.

Fri formation
exempel på fri formation
Lackerade koppar
exempel på glaserade koppar








Formgivning

Formgivning av leran är helt upp till fantasi och skaparförmåga att forma det du vill ha utifrån din kunskap. Du kanske har en bild du utgår ifrån, eller  använder textil med mönster, mallar du förbereder i papper, för att foga ihop delar till en form eller skapa fritt ur fantasin. Helt upp till din kreativitet och experimentlusta. Blir du inte nöjd börjar du helt enkelt om igen, tills du skapat den form du önskar.

Skulptur

Skulpturer kan du skapa stegvis i klossar som du bygger på lera ovanpå eller i större stycken som du kan karva ur. Om du vill karva ut ur en lerklump kan du behöva verktyg t ex ståltråd för att kapa lerbitar, trämejslar med mjuk form eller köksknivar går alldeles utmärkt. 

skulptering med modell



Dreja - skapa formationer

Efter bearbetning av leran kan du förbereda drejning. Utrustning för drejning brukar vara drejskiva med eller utan motor. Det finns även stående drejskivor du kan rotera för hand, sk kavalett.

Tekniken för drejning är som vilket hantverk som helst, innebär träning som vilken annan träning som helst. Viktigt är att ha stadig hand som kupning kring den roterande leran och inte alltför mycket vatten, men lagom som används för att hålla leran mjuk och fuktig, inte drypande, då tappar den spänsten. Skulle du dränka den i vatten är det bara göra om proceduren med ny lera. Skär av formationen med ståltråd när du är nöjd.

Bränning av gods sker ofta i två steg. Först skröjbränner man för att stärka leran i en temperatur på ca 900-1000 grader. Sedan bränns leran en andra gång efter glasering. Glasering är både estetiskt och funktionellt, det skyddar mot nötning och daglig användning. Kolla upp färger på Lermakeriet eller Cebex t ex.

Populära inlägg i den här bloggen

Kombinera medium!

Genom att blanda flera tekniker med olika medium (täckande eller genomskinliga) eller olika underlag,  kan du ge teckningar olika nyanser och uttryck. I blandtekniker kan det vara lättare att sudda ut om du "skissar" fel än t ex i akvarell. Använd Grängat papper (ytbehandlat) eller plant papper, exempel på olika medium nedan; kan du experimentera med mjukt utseende eller vassare, ge den karaktär du vill ge ditt motiv. torrpasteller och tusch kol och akryl oljepasteller och tusch guache eller vattenfärg färgkritor .... det finns massor av alternativ beroende på tillgång... Jag har skapat Venus födelse i svag färgton och på grängat papper.  Här användes tusch i ritpenna och akvarellpennor som även kan bestrykas med vatten. Resultatet blir lekfullt. Det blir en skir teckning i ljusa toner på grängat papper.

Decoupage och collage

Decoupage  (betyder klippa ut) är ursprungligen en fransk teknik som kräver lim (finns decoupage lim) servetter och olika typer av material du för över motiven på, t ex papier maché. De tryckta motiven hämtar du från färdiga papper, t ex tryckta servetter, tidningar eller liknande, som du river eller klipper ut, papperet ska helst vara så tunt som möjligt så att det lätt kan pressas fast på materialet där du vill ha det. decoupage (bildbyrån: IStock) Collage För att få olika uttryck och lager kan du använda olika typer av papper du spar på hög eller hämtar ur sopsorteringen. Magasin eller dagstidningar erbjuder många spännande bilder som kan återanvändas i tavelmotiv eller olika typer av skapande. Du kan skapa collage av rivet papper eller klippta bitar, välj ut det som tilltalar och skapa din konst. Variera med olika typer av papper, prassliga, silvriga eller släta, uttrycket och fritt och ditt. Varva collage och färger eller Gesso, som ger en skrovligare yta av ditt verk och klistra